tisdag 31 januari 2012

Uppstart...

Den här bloggen är tänkt att följa min konstruktion av en RepRap Mendel 3D-skrivare. Utöver det lär jag slänga in lite intressanta inlägg inom området (RepRap, DIY, open source, ball teknik och annat smått och gott).

Bakgrund:

Nån gång 2009  (minns inte exakt när) råkade jag snubbla över RepRap-projektet när jag rotade runt på internet. Jag hade tidigare stött på idén kring 3d-skrivare och tyckte det var något av det ballaste jag sett bland teknik under utveckling.

För er som inte vet vad 3d-skrivare innebär så handlar det i princip om att skriva ut en 3d-modell från datorn till en fysisk form i något material, i det här fallet PLA- eller ABS-plast men det finns en uppsjö av olika material och tekniker för att skriva ut: diverse plaster, keramer, metaller, biologiska material, betong etc. Vissa tekniker tillåter utskrift av matvaror såsom choklad eller glasyr och det finns flera projekt för att skriva ut hela maträtter. Möjligheterna är oändliga...

Det intressanta med just RepRap-projektet, som startades 2005 av Dr. Adrian Bowyer på Bath-universitetet i England, är att skrivaren är designad för att kunna skriva ut sina egna delar i så stor utsträckning som möjligt (därav namnet RepRap, som är förkortning för Replicating Rapid Prototyper). Detta gav mig massvis med idéer kring vad man skulle kunna göra om man faktiskt hade tillgång till en: inte bara skriva ut alla möjliga saker i plast men också  möjligheten att tillverka flera skrivare till en bråkdel av kostnaden för den första...


När jag sen nördade ner mig i detaljerna kom jag fram till att det inte skulle vara omöjligt att faktiskt slänga ihop en själv. Jag började göra research på allt jag kom åt i  ämnet och spanade efter företag som tillhandahöll alla de delar som krävs. En del var lätt att styra (skruvar och muttrar, gängstav, verktyg etc.) medan annat krävde beställningar från specialister (utskrivna delar, elektronik, motorer och dylikt).
Arbetet gick framåt i perioder och jag samlade på mig mer och mer av allt som krävdes för att faktiskt få ihop en egen 3d-skrivare. Tid och inspiration fanns tillgängligt ganska sporadiskt men till slut hade jag alla delar för konstruktionen. Jag begick misstaget att konstruera det jag kunde efterhand vilket ledde till en del (mindre) problem; bland annat blev det en salig blandning av olika typer av skruvar, måtten var rätt svårjusterade i monterat tillstånd samt att överblicken över byggandet blev inte så fullständig som jag skulle velat.

Så nu har jag tagit tag i projektet på allvar, därav denna blogg...
Skrivaren är nedmonterad i delar, enhetliga skruvar av alla nödvändiga dimensioner är ordnade, verktyg och arbetsytor är styrda och ärmarna är uppkavlade!

Projektplan: Den här bloggen är tänkt att dokumentera arbetet med att bygga upp skrivaren från sina beståndsdelar i text och bild. Nedmonteringen tog väl ungefär sex timmar men att montera ihop det hela kan nog ta ett par dagar sammanlagd tid, allt i mån av tid och (förhoppningsvis) frånvaron av större problem och oegentligheter...

Framtida utveckling: Planen är att få ihop denna skrivare till fungerande skick för att sen skriva ut delar till nästa "generation" (troligtvis en Prusa Mendel med RAMPS-elektronik och Wade's/Adrian's Extruder).



Specifikationer: RepRap/RepStrap Mendel

RP-delar: Techzone LaserCut Mendel
Electronik: Gen3/Makerbot Electronics (uppdateras till nästa generation skrivare)
Extruder: DIY Thermoplast Extruder 2.0 (ska uppdateras, rätt sunkig)
Print Bed: GRRF Heated Bed

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar